Vorige

Hoe help je langdurig zieke medewerkers weer aan het werk?

05 september 2024 Werkgevers
Miet Vanhegen

Langdurige ziekte heeft vaak een grote impact op zowel medewerkers als bedrijven. Vlaamse werkgevers worden steeds vaker geconfronteerd met de uitdaging om werknemers na een lange afwezigheid weer succesvol te laten integreren. Dit vraagt om een doordacht beleid dat niet alleen de terugkeer soepel laat verlopen, maar ook het welzijn en de betrokkenheid van alle medewerkers versterkt. Een doeltreffend re-integratiebeleid is daarom cruciaal voor een gezonde en productieve werkplek.

Leestijd: Later lezen?

Aanpak op maat

Werknemers die langdurig ziek zijn geweest, hebben vaak extra steun nodig om weer aan het werk te gaan. Acerta’s onderzoek toont aan dat ruim twee derden van de bedrijven medewerkers na een ziekteperiode opnieuw in dienst neemt. Meestal worden deze werknemers stapsgewijs in hun oude functie gere-integreerd, wat hun herstel bevordert en de kans op een succesvolle terugkeer vergroot.

Sommige medewerkers kunnen echter beter gedijen in een nieuwe rol binnen het bedrijf. In 18% van de gevallen bieden werkgevers een alternatieve functie aan die is afgestemd op de capaciteiten van de herstellende werknemer.

‘Op maat’ is de sleutel voor een vlotte re-integratie. Een effectieve re-integratie vraagt om betrokkenheid en flexibiliteit van zowel de werkgever als de werknemer.”

Miet Vanhegen, manager loopbaantransitie

Miet Vanhegen, manager loopbaantransitie bij Acerta Consult, benadrukt het belang van maatwerk: “Werken is vaak bijzonder zinvol zijn bij het herstelproces. Medewerkers geleidelijk laten hervatten, ofwel progressieve werkhervatting, blijkt dan voordeliger te zijn dan wachten tot iemand volledig hersteld is. ‘Op maat’ is de sleutel voor een vlotte re-integratie. Een effectieve re-integratie vraagt om betrokkenheid en flexibiliteit van zowel de werkgever als de werknemer.”

Een solide re-integratiebeleid als employer branding

Re-integratie is niet alleen belangrijk voor de werknemer die terugkeert, maar ook voor het hele team. Werknemers vinden het steeds belangrijker dat hun werkplek aandacht heeft voor zorg en welzijn. Bedrijven die actief werken aan een goede re-integratie van langdurig afwezige collega’s, worden gezien als zorgzame en betrokken werkgevers. Dat maakt hen aantrekkelijker voor huidige én nieuwe medewerkers.

Ondersteuning van de overheid bij re-integratie

De federale overheid ondersteunt werkgevers bij de re-integratie van langdurig zieke medewerkers. Een van de maatregelen is de Werkhervattingspremie ter waarde van 1.725 euro die bedrijven stimuleert om werknemers die minstens een jaar arbeidsongeschikt waren, deeltijds in dienst te nemen of hen progressief te laten hervatten. Dit biedt een financiële stimulans en helpt bedrijven om de brug te slaan tussen ziekte en werk, wat zowel de werknemer als de werkgever ten goede komt. Ook de Vlaamse overheid voorziet enkele tewerkstellingsondersteunende maatregelen, zoals Individueel maatwerk (IMW).

Een win-win voor iedereen

Een goed re-integratiebeleid is cruciaal voor elke werkgever. Het bevordert niet alleen het herstel van langdurig zieke medewerkers, maar versterkt ook het werkklimaat en het werkgeversimago. Met de juiste aanpak en overheidssteun kan re-integratie een win-win zijn voor iedereen.

Optimaliseer je re-integratieproces met hulp van onze experts

Wil je de re-integratie van langdurig zieke medewerkers effectief aanpakken? Maak gebruik van onze deskundige begeleiding om een duurzaam en succesvol terugkeertraject te creëren. Ontdek hoe wij je kunnen helpen, van intake tot uitvoering en opvolging. Neem vandaag nog contact op voor een op maat gemaakt plan.

Meer informatie

Deel dit artikel

Geschreven door Miet Vanhegen

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Hoe ziet de toekomst van de arbeidsmarkt eruit volgens onze politici?

13 mei 2024
Kathelijne Verboomen

Tijdens het grote verkiezingsdebat van Acerta Consult kregen politieke kopstukken van CD&V, Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit het woord om rond vier verschillende thema’s te debatteren: loonkost, arbeidskrapte, mobiliteit en welzijn.

Lees meer
Werkgevers

Hoe zorg je voor een optimale work-lifebalans op de werkvloer?

08 april 2024
Miet Vanhegen

Het mentaal welzijn van je werknemers zijn van groot belang en hier preventief op inzetten is een goede zaak. Hoe zorg je nu voor een optimaal evenwicht tussen werk en privé?

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer